Archive for Εκπ. Προγράμματα

Συμμετέχουμε και ανακαλύπτουμε την Ιστορία του Τόπου ΜΑΣ

Οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων Ανακαλύπτουν και Μελετούν την Τοπική τους Ιστορία

Σταυρόλεξο για… «ασφαλείς» λύτες

Οι μαθητές της γ’ δημοτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», στην Ευέλικτη Ζώνη μαθημάτων του σχολείου μας, γνώρισαν τους κινδύνους,

Read more

Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης

Το σχολείο μας συμμετέχει, μαζί με τα Δημοτικά σχολεία της Ιερισσού, στο 1ο Πιλοτικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης που διοργανώνει ο Σύλλογος «Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού» υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη.

Ήδη τοποθετήθηκαν οι τρεις μπλε κάδοι για την ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου και πλαστικού και οι μικροί μαθητές μας ξεκίνησαν τον καθημερινό τους αγώνα για να τους …χορτάσουν ανακυκλώσιμα υλικά.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Στα πλαίσια της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 7 Φεβρουαρίου, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν παρουσίαση κατά την διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις δυνατότητες και τους κινδύνους του διαδικτύου.

Read more

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με θέμα «Νοιώσε τη  χαρά  της  άθλησης  χωρίς το άγχος της  νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους» πραγματοποιήθηκαν και στο σχολείο μας, δράσεις εκπαιδευτικού, αθλητικού και εικαστικού χαρακτήρα.

Read more

Ενημέρωση οδοντιάτρου…

Πραγματοποιήθηκε ομιλία από την οδοντίατρο Ζαφειρία Μπομποπούλου και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη στοματική υγιεινή.

IMG_20160602_115514

Πρόσκληση στην εκδήλωση: «Εκπαιδευτική αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Βόρειας Χαλκιδικής.

Το Δημοτικό σχολείο Ν. Ρόδων σας προσκαλει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο της Ιερισσού.

κPROSKLHSH ATT00013 ATT00019 ATT00022

E-twinning: Έργο στο μάθημα των Αγγλικών με την Στ΄τάξη

etwinning 1 Η ΣΤ Τάξη φέτος συμμετέχει σ

etw_certificate_117323_en

E-Twinning Power point

Μονή Ζυγού: Ταξίδι στα αρχαία χρόνια…

Η εκπαιδευτικός Παγώνη Γεωργία και οι μαθητές της Δ τάξης γράφουν για τη Μονή Ζυγού…

 

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, που πραγματοποιεί η τάξη μας για τις αρχαιότητες της Βόρειας Χαλκιδικής, πήγαμε στη Μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη. Τα ερείπια της άλλοτε Μονής βρίσκονται στην περιοχή της Ουρανουπόλεως, περίπου σαράντα μέτρα έξω από την σημερινή οριογραμμή του Αγίου Όρους.

Τον 11ο αιώνα η Μονή ήταν μία από τις πιο σημαντικές, αλλά από το 1199 ήταν ήδη έρημη και παραχωρήθηκε ως μετόχι. Γύρω στο 1206, φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε στη Μονή ένας Φράγκος άρχοντας με τους στρατιώτες του, ο οποίος εξορμούσε από εκεί και λεηλατούσε την περιοχή του Αγίου Όρους και στη συνέχεια εκδιώχθηκε για το λόγο αυτό.

Η ιστορία της Μονής συνεχίζεται στα μεταγενέστερα χρόνια και γίνεται αντιληπτή, ύστερα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο. Υπήρχαν έντεκα πύργοι γύρω από τη Μονή, που δυστυχώς στις μέρες μας δε σώζονται. Ευτυχώς ένα μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών υπάρχουν και φτάνουν από 2 μέχρι 4 μέτρα, όπως επίσης και εξαιρετικά ψηφιδωτά στο δάπεδο της . Επιπρόσθετα υπάρχουν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη της Μονής, έργα περίτεχνα, που λεηλατήθηκαν μερικώς και τα περισσότερα είναι διαμελισμένα.

Εκεί συναντήσαμε τα παιδιά της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Ουρανουπόλεως και όλοι μαζί μάθαμε πολλές ιστορικές πληροφορίες. Μας εντυπωσίασαν τα πανέμορφα ψηφιδωτά του εσωτερικού χώρου του ναού, ένας κίονας, που ήταν Κορινθιακού και Ιωνικού ρυθμού μαζί και ότι βρίσκεται τόσο κοντά στα σύνορα του Αγίου Όρους.

Πύργος Προσφορίου: Οι Λοκ και ο πύργος τους…

Η εκπαιδευτικός Παγώνη Γεωργία και οι μαθητές της Δ τάξης γράφουν για τον Πύργο Προσφορίου…

 

Η τάξη μας υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με περιεχόμενο την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων της Β. Χαλκιδικής στην εκπαιδευτική πράξη. Σε μια εκπαιδευτική δράση επισκεφτήκαμε τον πύργο Προσφορίου στην Ουρανούπολη.

Ο πύργος αποτελεί σύμβολο της Ουρανούπολης και η εικόνα του μοναχικού γίγαντα στην άμμο ταιριάζει απόλυτα με το γύρω περιβάλλον. Είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος πύργος στη Χαλκιδική και χρονολογείται ότι υπάρχει από το 12ο αιώνα. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελούν: ο βυζαντινός πύργος, ο μικρός οχυρός περίβολος, ο λεγόμενος μπαρμπακάς και ο αρσανάς, που υπάρχει από το 1865.

Αρχικά άνηκε στο μετόχι Προσφορίου, το οποίο κατείχε η μονή Βατοπεδίου. Το 1379 φιλοξενήθηκε στον πύργο ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παλαιολόγος, αλλά στο σεισμό του 1585 έπαθε μεγάλες ζημιές και μέχρι το 1852 ήταν ακατοίκητος και ερειπωμένος. Η σημερινή μορφή του πύργου προέκυψε μετά από επισκευή και ανακατασκευή του. Το 1924 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την Μικρασιατική καταστροφή, στους χώρους του εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ίδρυσαν το χωριό της Ουρανούπολης.

Το 1928 το ζεύγος Λοκ, ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ήρθα στον πύργο και πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια στους πρόσφυγες και αργότερα στους σεισμοπαθείς. Η συγγραφέας από την Αυστραλία, Τζόις βοήθησε και συνέβαλε στην εκμάθηση της τέχνης των υφαντών. Οι γυναίκες Μικρασιάτισσες, που ήταν ήδη έμπειρες στην ύφανση, έμαθαν πώς να βάφουν το μαλλί με φυσικά χρώματα και πώς να κάνουν συγκεκριμένα σχέδια.