Πύργος Προσφορίου: Οι Λοκ και ο πύργος τους…

Η εκπαιδευτικός Παγώνη Γεωργία και οι μαθητές της Δ τάξης γράφουν για τον Πύργο Προσφορίου…

 

Η τάξη μας υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με περιεχόμενο την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων της Β. Χαλκιδικής στην εκπαιδευτική πράξη. Σε μια εκπαιδευτική δράση επισκεφτήκαμε τον πύργο Προσφορίου στην Ουρανούπολη.

Ο πύργος αποτελεί σύμβολο της Ουρανούπολης και η εικόνα του μοναχικού γίγαντα στην άμμο ταιριάζει απόλυτα με το γύρω περιβάλλον. Είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος πύργος στη Χαλκιδική και χρονολογείται ότι υπάρχει από το 12ο αιώνα. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελούν: ο βυζαντινός πύργος, ο μικρός οχυρός περίβολος, ο λεγόμενος μπαρμπακάς και ο αρσανάς, που υπάρχει από το 1865.

Αρχικά άνηκε στο μετόχι Προσφορίου, το οποίο κατείχε η μονή Βατοπεδίου. Το 1379 φιλοξενήθηκε στον πύργο ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παλαιολόγος, αλλά στο σεισμό του 1585 έπαθε μεγάλες ζημιές και μέχρι το 1852 ήταν ακατοίκητος και ερειπωμένος. Η σημερινή μορφή του πύργου προέκυψε μετά από επισκευή και ανακατασκευή του. Το 1924 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την Μικρασιατική καταστροφή, στους χώρους του εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ίδρυσαν το χωριό της Ουρανούπολης.

Το 1928 το ζεύγος Λοκ, ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ήρθα στον πύργο και πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια στους πρόσφυγες και αργότερα στους σεισμοπαθείς. Η συγγραφέας από την Αυστραλία, Τζόις βοήθησε και συνέβαλε στην εκμάθηση της τέχνης των υφαντών. Οι γυναίκες Μικρασιάτισσες, που ήταν ήδη έμπειρες στην ύφανση, έμαθαν πώς να βάφουν το μαλλί με φυσικά χρώματα και πώς να κάνουν συγκεκριμένα σχέδια.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post