Μονή Ζυγού: Ταξίδι στα αρχαία χρόνια…

Η εκπαιδευτικός Παγώνη Γεωργία και οι μαθητές της Δ τάξης γράφουν για τη Μονή Ζυγού…

 

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, που πραγματοποιεί η τάξη μας για τις αρχαιότητες της Βόρειας Χαλκιδικής, πήγαμε στη Μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη. Τα ερείπια της άλλοτε Μονής βρίσκονται στην περιοχή της Ουρανουπόλεως, περίπου σαράντα μέτρα έξω από την σημερινή οριογραμμή του Αγίου Όρους.

Τον 11ο αιώνα η Μονή ήταν μία από τις πιο σημαντικές, αλλά από το 1199 ήταν ήδη έρημη και παραχωρήθηκε ως μετόχι. Γύρω στο 1206, φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε στη Μονή ένας Φράγκος άρχοντας με τους στρατιώτες του, ο οποίος εξορμούσε από εκεί και λεηλατούσε την περιοχή του Αγίου Όρους και στη συνέχεια εκδιώχθηκε για το λόγο αυτό.

Η ιστορία της Μονής συνεχίζεται στα μεταγενέστερα χρόνια και γίνεται αντιληπτή, ύστερα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο. Υπήρχαν έντεκα πύργοι γύρω από τη Μονή, που δυστυχώς στις μέρες μας δε σώζονται. Ευτυχώς ένα μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών υπάρχουν και φτάνουν από 2 μέχρι 4 μέτρα, όπως επίσης και εξαιρετικά ψηφιδωτά στο δάπεδο της . Επιπρόσθετα υπάρχουν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη της Μονής, έργα περίτεχνα, που λεηλατήθηκαν μερικώς και τα περισσότερα είναι διαμελισμένα.

Εκεί συναντήσαμε τα παιδιά της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Ουρανουπόλεως και όλοι μαζί μάθαμε πολλές ιστορικές πληροφορίες. Μας εντυπωσίασαν τα πανέμορφα ψηφιδωτά του εσωτερικού χώρου του ναού, ένας κίονας, που ήταν Κορινθιακού και Ιωνικού ρυθμού μαζί και ότι βρίσκεται τόσο κοντά στα σύνορα του Αγίου Όρους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Αθλοπαιδιές και χορευτικά!Αθλοπαιδιές και χορευτικά!

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου ο γυμναστής του σχολείου  κ. Μπεληγιάννης Παρασκευάς και η καθηγήτρια Αγγλικών Καλτζόγλου Ουρανία πραγματοποίησαν αθλοπαιδιές και χορευτικά.Την εκδήλωση πλαισίωσαν σχολές χορού απο την τοπική κοινωνία.