Μια συνέντευξη όλο Χριστουγεννιάτικα έθιμα….

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης με την εκπαιδευτικό Παγώνη Γεωργία πήραν συνέντευξη από τον πάτερ Βαρθολομαίο, για να μας θυμίζουν τα έθιμα των Χριστουγέννων και πως ξείνησαν.

 

-Καλημέρα σας.

-Καλημέρα!

-Ποιο είναι το όνομα σας;

-Πατήρ Βαρθολομαίος.

-Σε ποιο χωριό είναι η ενορία σας;

-Η ενορία αυτή τη στιγμή είναι στα Νέα Ρόδα, όμως με εντολή της Μητροπόλεως, μαζί με τον πατήρ Ιωάννη εξυπηρετούμε και την ενορία του Αγίου Νικολάου στην Ιερισσό μέχρι να βρεθεί ιερέας.

-Θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε για το έργο σας στην ενορία;

-Εγώ είμαι από το χωριό των Ν. Ρόδων. Γενικώς εδώ είμαστε παραδοσιακοί σαν ιερείς, δηλαδή το πρώτο που κοιτάμε κι εγώ κι ο πάτερ Ιωάννης είναι ο ναός! Η εκκλησία μας, οι λειτουργίες, οι ακολουθίες … Προσπαθούμε να ομορφύνουμε τον ναό και να του δώσουμε την κατάλληλη υποδομή. Προπάντων όμως προσέχουμε τους ανθρώπους και κάνουμε ότι μπορούμε με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες μας. Επίσης βοηθάμε όσους ανθρώπους μπορούμε κάνοντας φιλανθρωπικό έργο. Εμείς εδώ είμαστε μικρό χωριό, είμαστε όλοι φίλοι!

– Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα που συμβαίνουν στο χωριό σας;

– Εμείς εδώ είμαστε από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες από εκείνα τα μέρη. Οπότε δεν υπάρχουν κοινά έθιμα για όλους στο χωριό. Εδώ στην Ελλάδα επικράτησε ο στολισμός του δέντρου ως έθιμο. Κάλαντα υπάρχουν πολλά… Ανταβαλίδικα, μικρασιάτικα και θρακιώτικα και ψάλλονται από όλους στο χωριό.

-Μπορείτε να μας περιγράψετε το έθιμο της Βασιλόπιτας;

– Ο Μέγας Βασίλειος, όταν χρειάστηκε μάζεψε από όλους τους ανθρώπους τα χρυσαφικά τους, τα φλουριά τους… Αργότερα, τα έβαλε μέσα σε πίτες και τα μοίρασε ξανά στους ίδιους ανθρώπους και εκείνοι πήραν τα ίδια χρυσαφικά που είχαν δώσει αρχικά. Στην ενορία μας βέβαια, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς χτυπάμε την καμπάνα, έρχεται ο κόσμος και κόβουμε δύο βασιλόπιτες, αφού πούμε τα κάλαντα, όλοι μαζί. Τα τελευταία χρόνια λένε τα κάλαντα τα παιδιά του συλλόγου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές ή η χορωδία του χωριού.

-Για ποιο λόγο υπάρχουν και συμβαίνουν αυτά τα έθιμα;

-Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να αναζητούν την αγάπη. Αγάπη είναι και ο ίδιος ο Θεός! Έτσι λοιπόν, φτιάχνει ο άνθρωπος ό,τι μπορεί για να νιώθει αγάπη, ζεστασιά, ευτυχία και Θεό! Τη ζεστασιά του Θεού και της εκκλησίας στην καρδιά του… Έτσι  φτιάχνει αυτά τα έθιμα, για να ενισχύσει την πίστη του και για να έρθει πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους και τον Θεό…

-Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

-Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε!

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

ΚΑΡΑΟΚΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙΚΑΡΑΟΚΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ

Ήρθε η ώρα για τρελή διασκέδαση! Τι; Θέλεις να προετοιμαστείς για αυτό; Παρακάτω θα βρεις τη λίστα με τα τραγούδια που θα ακουστούν στην αίθουσα του καραόκε την επόμενη Τετάρτη

Περιβάλλον (Δ Τάξη) Dirty StoriesΠεριβάλλον (Δ Τάξη) Dirty Stories

Στο πλαίσιο των Eργαστηρίων Δεξιοτήτων η Δ΄ τάξη του σχολείου μας θα ασχοληθεί με τη Θεματική Ενότητα Περιβάλλον . Ο τίτλος του προγράμματός μας είναι «Dirty Stories» και μπορείτε να βρείτε το

Διδασκαλία Κυκλοφοριακής ΑγωγήςΔιδασκαλία Κυκλοφοριακής Αγωγής

  Με αφορμή το κεφάλαιο κυκλοφοριακής αγωγής, στο μάθημα της γλώσσας της Δ’ τάξης αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια δράση. Έτσι η Δ΄ τάξη με την βοήθεια της Στ’ τάξης μάθαμε